Softwarepakketten.nl

Onderzoek

Data-analyse in de mkb-praktijk; deskundigen uit de praktijk aan het woord

Plaatsingsdatum 31-08-2013
Berichtdatum juli/augustus 2013

Data-analyse is niet nieuw. Dit stelt Joris Hulstijn Universitair docent Compliance Management van de TUDelft nuchter vast: "Accountants analyseren al jaren de data van hun klanten, onder meer voor het verkrijgen van een zekere mate van betrouwbaarheid." Nieuw is wel de constant voortschrijdende ontwikkeling van IT-technologie die data-analyse naar een hoger niveau tilt: "Computers zijn sneller en kunnen meer gegevens bevatten."

Data-analyse
Data-analyse is het ontsluiten, ontkoppelen, onderzoeken en inzichtelijk maken van gegevensbestanden. In de accountancypraktijk gebeurt dat op basis van modellen die opgesteld zijn door de accountant en/of ondernemer. Data-analyse kan plaatsvinden met behulp van Excel of op basis van gespecialiseerde software, zoals ACL en Idea. Naast de samenstel- en controlepraktijk kan data-analyse ook ondersteunend zijn voor de adviespraktijk, bijvoorbeeld dashboards voor een continue informatievoorziening aan klanten.

Gegevensgericht controleren met behulp van data-analyse, als alternatief voor systeemgericht controleren, biedt een efficiëntere controle en ook meer controlemogelijkheden. Een eenvoudig voorbeeld is de bekende verbandcontrole: beginvoorraad + inkopen -/- eindvoorraad = verbruik. Een attentiepunt is wel het ontsluiten van de juiste data en focus houden door de veelheid van data en invalshoeken.

Met data-analyse hangen de volgende begrippen samen: Process mining, Continuous assurance en de Auditfile familie.

Gericht op de accountancy wordt data-analyse op vele manieren toegepast. Enkele deskundigen uit de praktijk vertellen hierover:
- Pascal Raven, Senior manager bij KPMG;
- Wilco Schellevis, Senior adviseur  bij Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs;
- Olaf de Vriend, Senior adviseur  bij Novo Consilium;
- Jan Kasper, Hoofd Applicatiebeheer bij Countus accountants + adviseurs.

Lees meer
Lees het complete artikel in "Data-analyse in de mkb-praktijk" (PDF-formaat) voor meer informatie over genoemde begrippen en de genoemde deskundigen aan het woord.

Dit artikel is tevens verschenen in Accountant, maandblad van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, nummer 7/8 juli/augustus 2013. Zie ook www.accountant.nl.

Categorie(n) Assuring > Data analyse, Branche > Accountantskantoren, Big data
Bronvermelding Accountant, onderzoeksbureau GBNED

Terug

13 december 2017
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk
Aan de orde komt: overview elektronisch factureren, Europese standaard EN 16931, SCOBDO.eu: automatische conversie, elektronisch factureren en de originele factuur, elektronisch factureren en de overheid, elektronisch factureren internationaal met o.a. VAT compliance verplichtingen, PEPPOL netwerk, elektronisch factureren in de praktijk, robotic accounting en machine learning en elektronisch factureren en factuurscenario's.
Meer info en aanmelden...


CreAim

Informer software

KING

Timewriter

MUIS Software


Onerzoeksbureau GBNED